23/2/17

Μένουμε διαπραγμάτευση

Οχ! Η Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με τη Μέρκελ, έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα, δηλαδή σ' εμάς τους κατατρεγμένους, γιατί, είπε, πηγαίνουμε πολύ καλά στο πρόγραμμα που μας επέβαλε.

Είπε καλά λόγια για μας η διευθύντρια του ΔΝΤ που αποτελεί εγγύηση για λάθη που μόνο αυτό μπορεί να κάνει.

Γι' αυτό στην Αθήνα ανησυχώ, στη Θεσσαλονίκη ανησυχάω και στην πραγματικότητα Κωστής Παλαμάς κι εμάς. Αν η μοίρα μας εξαρτιόταν από στιγμιαίες επικοινωνιακής χρήσης δηλώσεις μη εκλεγέντων γραφειοκρατών να πάμε στο διάολο και τσιμουδιά, μην ακούσω παράπονο, το αξίζουμε κι ακόμα παραπέρα να πάμε, στου διαόλου τη μάνα. 

Πάντως στο ΓιούροΓκρουπ 4 τα καταφέραμε. Τους εκτυλίξαμε σε μια συμφωνία χαρτί και τώρα Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες και Βα(ρ)βαροί χριστιανοκοινωνιστές τρέχουν να βγάλουν τα κάστανα από την τρύπα. Το φίδι και η φωτιά είναι για μετά την αξιολόγηση.

Πλάκα θα έχει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τσόλια να καταγγείλουν αύριο τη διαδικασία το κατεπείγον της συμφωνίας που γι’ αυτούς άργησε μήνες.

Βέβαια, κανονικά έπρεπε για να δεχτούμε εμείς συμφωνία ν’ απαιτήσουμε την παραίτηση της γερμανικής κυβέρνησης και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη δυτική Ευρώπη. Ναι, αφού εμείς είμαστε πια οι κυρίαρχοι στην Ευρώπη. Μπορούσε η Ελλάδα μ’ ένα νεύμα να πνίξει οικονομικά τη Γερμανία.

Μετά τη συμφωνία οι ευρωφιλελέδες οικονομολόγοι άρχισαν τα σενάρια επί χόρτου. Τρίφυλλο.

Η Λυμπεράκη (ξανα)μίλησε. “Για να επιτευχθεί η εφαρμογή των νέων μέτρων αρκεί να καταργηθούν οι φτωχοί Έλληνες”.

Ο Κούλης πρότεινε να μετοχοποιηθεί η συμφωνία.

Ξέρουμε όλοι πως αν είναι ν' αλλάξει κάτι για την Ελλάδα αυτό δεν θα γίνει μετά από τέτοιες συμφωνίες, που τις κάνουμε μόνο για να μην πάμε σαν το σκυλί στ' αμπέλι. Οποιαδήποτε άλλη οπτική γωνία είναι για λόγια-λόγια-λόγια. Ούτε καν για όνειρα-όνειρα-όνειρα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και μετά τις υπογραφές, αλλά έχουμε σαφές σχέδιο παρμένο από τα ηρωικά αρχαία χρόνια,. Η μαμά Ελλάς μας παραδίδει την ασπίδα-συμφωνία και μας λέει λακωνικά «Ή αυτήν (θα φέρεις) ή άσ’ τα να πάνε». Με λίγα λόγια : «Ή ταν ή την πατάν».

Από δω παν κι άλλες”, είπα στη μάνα μου που προξένευε την αθώα χωριανή. Δεν έβλεπε με καλό μάτι τη γκόμενα που με τραβολογούσε και μου απάντησε λακωνικά: “Ή παν ή την πουτάν”.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Στις διαπραγματεύσεις το ευρω-ιερατείο του ΔΝΤ έπαθε ρήξη μνημονίσκου.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑΙ

Τι μας λέγανε Κούλης και ακόλουθοί του να υπογράψουμε αμέσως; Αφού μετά την υπογραφή ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις. Η εφαρμογή έχει ξεκινήσει πριν τη συμφωνία.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Το δυνατό επιχείρημα του Τσίπρα για να επέλθει η συμφωνία ήταν: “Αν δεν κάνουμε πως συμφωνούμε όλοι θα κατέβω στις εκλογές επικεφαλής της γερμανικής αριστεράς”.

Δεν κατάλαβα παλικάρια!... Πού νομίζετε ότι ζούμε; Σε μία καταχρεωμένη χώρα με διαλυμένη οικονομική βάση ζούμε. Πώς ακριβώς νομίζατε θα περάσουμε καλά;

Και πριν τη συμφωνία στη λιτότητα ήμαστε. Για να βγούμε από τη λιτότητα πρέπει να βγει χρήμα.

Πώς θα έρθουν τα λεφτά που θα εκταμιευτούν μετά την αξιολόγηση; Θα τα ρίχνουν από αεροπλάνα σε τσουβάλια ή να τρέξουμε να τα υποδεχτούμε στο αεροδρόμιο, ως τρομερούς μπαλαδόρους γκολτζήδες; Ελπίζουμε μην έρθουν το καλοκαίρι γιατί τότε κινδυνεύουμε από μάπα το καρπούζι.

Η ολλανδική κυβέρνηση είπε ότι δε θα δώσει άλλα λεφτά στην Ελλάδα και το είπε στα γερμανικά.

Κι όλα αυτά επειδή ο Τσίπρας σήκωσε το μπαλάκι από το δικό του γήπεδο και το πέταξε στο κεφάλι της Μέρκελ.

Τώρα το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Ελλάδας. Όχι τα λεφτά.

Δε μας νοιάζει να πάρουμε χρήματα. Αυτά όπως έρχονται έτσι φεύγουν χωρίς να τα δούμε. Χρόνο θέλουμε και όχι μόνο εμείς, αλλά και οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί.

Το ΔΝΤ τώρα δεν δέχεται τη συμφωνία, ζητά κι άλλα. Εμείς όμως έχουμε κρυμμένους άσσους στο μανίκι μας, γιατί πάντα προσέχαμε και λέγαμε, “Να έχουμε κι ένα νεφρό για μια ώρα ανάγκης”. (Το δεξί, κάτω τα χέρια και τα νυστέρια από το αριστερό νεφρό μας)

Ο Τσίπρας, μέχρι στιγμής, αποφεύγει τον ύπουλο εχθρό στη Βουλή, τη θετική ψήφο ΝΔ-ΠΟΤΑ ΜΗ- ΠΑΣΟΚ - Ένωση Κερδώων.

Σόιμπλε,  Μέρκελ και Γερούν είναι με την Ελλάδα: “ΔΝΤ γερά, ζήτα και νεφρά”. (Για ν' ανακάμψει η οικονομία μας)

Μια και μιλάμε για ΥΓΕΙΑ: (Παναπόλα) Το φακελάκι ανησυχεί σφόδρα και κρύβεται στη φόδρα.

Ευρωφιλελέδες: “Πρώτα θα σας πάρουμε ό,τι σας έχει μείνει και μετά σας σώζουμε. Και θα πείτε κι ένα τραγούδι”. (Το “Σώσε με / Δώσ’ μου να πιω το δηλητήριο”)

Δε φοβάμαι τα αντιλαϊκά μέτρα με αριστερή κυβέρνηση. Τα πλήρωνα τόσα μπλε και πράσινα χρόνια και άντεξα. Τώρα θα κωλώσω;

Εντάξει, τρώμε μέτρα για μετά το 2019, τουλάχιστον δεν τρώμε στη μάπα Γεωργιάδη, Βορίδη, Πλεύρη υπουργούς.

Τι να κάνουμε δικέ μου, από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Και ξεκινάς καταχρεωμένος και χωρίς εθνική κυριαρχία εξαιτίας της πανέξυπνης ξανθιάς στρατηγικής-τακτικής των προηγούμενων. Ο Τσίπρας δεν παρέλαβε χάος, δεν παρέλαβε καν χώρα. Την ψάχνει. Γαμώ τις ιδέες του ΓΑΠ ήταν η πρόσκληση του ΔΝΤ να μας σώσει. Και το ΔΝΤ έσωσε μόνο τον ΓΑΠ από την πρωθυπουργία του.

Φως (νερό, τηλέφωνο) στο βάθος του τούνελ: εφαρμόσαμε ο τρίτο (και μακρύτερου μνημόνιο και ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη των θεσμών την οποία ποτέ δεν είχαμε, ούτε φυσικά την έχουμε τώρα.

Έτσι που μας χώνουνε μέτρα οι οπισθωτές χρειαζόμαστε κυβέρνηση ειδικού ποπού. Ο Λεβέντης δήλωσε πρόθυμος ν’ αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ή την προεδρία της ΝΔ η και του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μαζί τις τρεις αυτές θέσεις. Μία μία.

Το Σταυροθοδωράκι δήλωσε ότι βολεύεται και με τη θέση προέδρου του ευρωκοινοβουλίου.

Στη Σεβαστουπόλεως πήραν μια μουσική ανάσα και αντέχουν: “Κάντ’ υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει γερμανικός / κάντ’ υπομονή, μια Ποταμιά θ’ ανθίζει στη γειτονιά”.

ΕΚΤΑΚΤΟ
Το Σταυροθοδωράκι πήγε Βερολίνο και υπέγραψε το κλείσιμο της αξιολόγησης, που θ' ανοίξει και θα μας περιμένει τον Σεπτέμβριο.

Το Σταυροθοδωράκι έχει εσωκομματικά προβλήματα. Φαντάσου να είχε και κόμμα.

Το Σταυροθοδωράκι έλαβε το ενωτικό μήνυμα της συμφωνίας και δήλωσε ευθαρσώς: “Μαζί θα προχωρήσω όλος”.

Ο Κουτσούμπας σταθερά επαναλαμβάνε(τα)ι, “Ή χρεοκοπούμε ή πάμε σε μνημόνιο”. Οι πασοκοδεξιοί από το 2010 πάνω-κάτω έλεγαν “Αν δεν πάμε σε μνημόνιο χρεοκοπούμε”. Σαφής η διαφορά.

Ελπίζω αν υπάρξει τέταρτο μνημόνιο να είναι μόνο για τους πλούσιους. Ήρθε η σειρά τους, αν και δεν είναι συνηθισμένοι να πληρώνουν κρίσεις, αφού εκδηλώνονται με σκάσιμο χρηματοπιστωτικής φούσκας, εις γνώσιν, ζμπρώξιμο και όφελός τους.

Αλλαγές στα εργασιακά;




Μια ζωή πουλάγαμε κουπόνια της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και τώρα πληρωνόμαστε (και) με κουπόνια σίτισης. Και δεν έχουμε και Υπαρκτό Σοσιαλισμό. (με τα αρχικά του κεφαλαία)  Σε λίγο θα παραπονεθεί το αφεντικό: "Κάθε μήνα κουπόνια;" Πράγματι, είμαστε υπερβολικοί.

Το μόνο καλό πολιτικά που έκανε ο Κούλης ήταν που κόλλησε γρίπη και μας άφησε, για λίγο έστω, ήσυχους, χωρίς να μπλέκεται σε πράγματα που δεν ξέρει.

Ας μου απαντήσει ο φωτεινός παντογνώστης και σύμβουλος του Τόμσεν ΣΕΒ: Αν οι φτωχοί αφορολόγητοι είναι πλειοψηφία, τότε ποιοι ακριβώς πληρώνουν φόρους; Οι μικρομεσαίοι και μεγαλομεσαίοι που καταργήθηκαν ή τα υψηλά εισοδήματα;

Ο Σόιμπλε είχε πει στους Αμερικάνους “Πάρτε την Ελλάδα, δώστε μας το Πουέρτο Ρίκο”. Τώρα θα συμπλήρωνε: “Θα κρατήσουμε για τις διακοπές μας το Πουέρτο Ράφτη, το Πουέρτο Γερμενό, το Πουέρτο Καρά και για τους ντόπιους επιχειρηματίες που επιβίωσαν κρατάμε το Πουέρτο Φουκαρά”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: