13/4/13

Γιατί να μην είναι όλα άσπρο-μαύρο;


         Στη γλώσσα μας την ανηφόρα τη χρησιμοποιούμε για να  δείξουμε το μαρτύριο του Σίσυφου και όχι την όποια άνοδο. Η κατηφόρα στη γλώσσα μας δεν χαλαρώνει και δίνει ανάσες, αλλά  είναι καταστροφή. Ανόβερο υπάρχει αλλά στη Γερμανία. Γι’ αυτούς τους τυχερούς του αιώνα δεν υπάρχει Κατόβερο. Υπήρχε Άνω Βόλτα αλλά η κάτω βόλτα δεν ήταν χώρα, αλλά μαύρη μοίρα μας, χωρίς μάλιστα να υπάρχει άσπρη μοίρα, όπως και άσπρη ώρα. Μόνο μαύρη ώρα κι αυτά γιατί είμαστε με το ένα πόδι στον τάφο και όχι με το ένα χέρι στον τάφο που θα ήταν πιο ελαφρύ.
          Από το Δημοτικό μαθαίνουμε ότι μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά ξεχνώντας ότι είναι γεμάτα χιόνι, ειδικά το χειμώνα, οι κορυφές τους δε όλο το χρόνο και η νύχτα τους είναι άσπρη. Υπάρχει στην αστροφυσική και στην οικονομία η μαύρη τρύπα που μας φοβίζει, αλλά δεν βλέπουμε φως, από πουθενά δεν ακούμε για άσπρη τρύπα. Για το μαύρο χάλι δεν μας πειράζει που δεν υπάρχει άσπρο, γιατί κι αυτό χάλι θα ήταν.
Στην Αττική στο Σαρωνικό υπάρχει το πανάκριβο Μαύρο Λιθάρι, αλλά πουθενά ένα Άσπρο Λιθάρι μπας και βολευτούμε κι εμείς οι φτωχοί. Μαύρη πέτρα πίσω μου λέω θα ρίξω για να μην ξαναγυρίσω σε μέρος όπου υποφέρω. Γιατί δε μας διευκολύνουν με μια άσπρη πέτρα που θα ρίξουμε πίσω μας για να μην ξαναβρεθούμε στην κόλαση; Ξέρουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να βρούμε μαύρη πέτρα; Άρα θα ζούμε με το φόβο ότι θα ξαναπέσουμε στον ίδιο λάκκο. Δεν είμαστε άδικοι όμως, υπάρχει άσπρη πέτρα. Όμως και να τη βρούμε δε μπορούμε να τη ρίξουμε πίσω, δε μπορούμε καν να την αξιοποιήσουμε καν, ούτε να την ξεστομίσουμε, γιατί είμαστε αναγκασμένοι να την συνοδεύουμε με το «…ξέξασπρη κι απ’ τον Ήλιο ξεξασπρώτερη». Φρίκη.
Άλλη αδικία είναι ότι όταν δεν ακολουθούμε το ρεύμα μας αποκαλούν μαύρο πρόβατο. Όταν ακολουθούμε το ρεύμα όμως κανείς δε μας επαινεί χαρακτηρίζοντάς μας ως άσπρο πρόβατο. Αποφεύγουμε να περάσει από μπροστά μας μαύρη γάτα για να μην μας γρουσουζέψει. Όταν βλέπουμε όμως άσπρη γάτα δεν πηγαίνει το μυαλό μας να την αποφύγουμε, έτσι, σε περίπτωση που λίγο αργότερα άμα συμβεί κάτι δυσάρεστο δεν πηγαίνει στο μυαλό μας ότι είχε περάσει από μπροστά μας άσπρη γάτα, άρα άμα είναι γρουσούζα δεν πάει το μυαλό μας να την αποφύγουμε. Αδικία. Μαύρο φίδι που σ’ έφαγε, λες και άμα σε φάει άσπρο φίδι θα πανηγυρίζεις.
Υπάρχει μαύρη εργασία όταν (μάνα) δε μου κολλούν ένσημα. Όταν μου κολλάνε ένσημα όμως γιατί δε λέω ότι κάνω άσπρη εργασία; Κάποιοι κάνουν λευκή απεργία και παριστάνουν πως εργάζονται. Όταν κάνουν μαύρη εργασία παριστάνουν πως απεργούν;
Το εμπόριο λευκής σαρκός είναι η εκπόρνευση, αλλά υπάρχουν και κορίτσια και αγόρια της δουλειάς της μαύρης φυλής. Υπάρχει εμπόριο μαύρης σαρκός; Είναι τα ναρκωτικά; Τα πουλάνε δηλαδή μαύροι; Όσοι γάμοι δεν είναι λευκοί είναι μαύροι; Πες το ψέματα. Αν δεν κάνεις λευκό γάμο είσαι αναγκασμένος (-η) να ικανοποιείς σεξουαλικά το έτερον ήμισυ.  
Έκφραση ξεκίνησε από την πυγμαχία, όταν ο προπονητής «ρίχνει λευκή πετσέτα στο πάτωμα»,  παραδίδεται στον αντίπαλο. Αν ρίξει μαύρη πετσέτα;
Με προβληματίζει που από μικρό παιδί ακούω για κάποια μαύρη χήρα. Δεν υπάρχει λευκή χήρα; Λέμε αυτός έχει τις  μαύρες του όταν είναι στενοχωρημένος, απογοητευμένος κλπ. όταν είναι ευτυχής, χαρούμενος, αισιόδοξος δε λέμε έχει τις άσπρες του. Μας έχουν γραμμένους στα μαύρα κατάστιχα. Άσπρα κατάστιχα δεν υπάρχουν, αλλά δεν παραπονιέμαι γιατί αν μ’ έχουν γραμμένο εκεί πάλι γραμμένο θα μ’ έχουν.
Μαύρο χρήμα, μαύρα ταμεία. Ο μαύρος χρυσός και τα μελανά χρώματα έχουν αγαπημένο χρώμα το χρυσό. Χρυσό θέλει το πετρέλαιο και χρυσά γράμματα ονειρεύονται τα μελανά χρώματα με τα οποία είναι κάτι γραμμένο στην ιστορία.
Ένα ερώτημα μόνο: Γιατί λέμε «μαύρα κοράκια» και μαύροι πάνθηρες αφού δεν κυκλοφορούν σε άλλα χρώματα, με εξαίρεση ίσως τον ροζ πάνθηρα που δεν κυκλοφορεί γιατί είναι διαμάντι και κινούμενο σχέδιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: