18/6/07

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛ.ΑΣ.

Το περιστατικό στο Α.Τ. Ομονοίας ούτε το πρώτο είναι ούτε το τελευταίο. Αναμενόμενη η πλάκα και η καταγγελία, κατανοητή και η επ’ αφορμή αυτού πολιτική αντιπαράθεση, αλλά όσο και να βρίζουμε αστυνομικούς, όσους και να απομακρύνουν από την υπηρεσία τους, όσο και να καλύπτουν κάποιοι τέτια φαινόμενα, ποτέ δεν θα εξαλειφθεί η ανάγκη ελέγχου και ψυχολογικής υποστήριξης των υπηρετούντων.
Η αστυνομική βία ως κομματική ανάγκη φυσικά και είναι ζήτημα πρόσφορο για προεκλογική αντιπαράθεση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δικαιούται να ισχυρίζεται ότι γι’ αυτό φέρει ευθύνη ο πρωθυπουργός. Ειδικά όταν είναι γνωστό σε όλους ότι η επιλογή του ακραίου Β. Πολύδωρα και η τοποθέτησή του στο αντίστοιχο υπουργείο έγινε γι’ αντιστάθμιση ακροδεξιών κορωνών που ξεστομίζουν συχνότατα κάποιοι που φιλοξενούνται τώρα στον ΛΑ.Ο.Σ.

Η Αστυνομία έπρεπε, κατά τη γνώμη συμβούλων του πρωθυπουργού να δέρνει επίσημα για να μην βρίσκουν πατήματα οι ακροδεξιοί να «κλέβουν» θερμόαιμους ψηφοφόρους της ΝΔ, που φέρουν απόψεις άλλων εποχών. Φυσικά με αυτή την αφελή πολιτική επιλογή δείχνουν πως το μόνο που καταφέρνουν είναι ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που επιθυμούσαν: ενισχύουν το ΛΑ.Ο.Σ., αφού για κάθε φαινόμενο αστυνομικής βίας καλούνται από τα τηλεοπτικά κανάλια να πουν τη γνώμη τους «σοφοί» του χώρου ή και ο ίδιος ο Καρατζαφέρης.

Αυτά για την επιβολή πολιτικής γραμμής πάνω στο σώμα της Αστυνομίας.
Στις περιπτώσεις όμως ατομικής αστυνομικής βίας, φαίνεται αστεία η όποια προεκλογική αντιπαράθεση. Το φαινόμενο εμφανίζεται με απελπιστική συνέχεια ανεξαρτήτως υπουργού ή κόμματος που σχηματίζει κυβέρνηση και ασκεί εκτελεστική εξουσία. Είναι ζήτημα (πρόβλημα) του οποίου η αντιμετώπιση (επίλυση) καλύπτεται νομικά αλλά πάσχει κι αυτή στη δυστυχή γεροντοκόρη που καλείται «Εφαρμογή».

Οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι πριν αναλάβει καθήκοντα οποιοσδήποτε φέρει όπλο (επίσημα) πρέπει να έχει υποβληθεί σε ψυχοθεραπεία.
Η ψυχοθεραπεία μάλιστα οφείλει να συνεχίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για ευνόητους λόγους.
Αυτό επίσημα ισχύει και για δικαστικούς, (από την απόφασή τους εξαρτάται η ζωή κάποιου) και για δασκάλους πάσης βαθμίδας εκπαίδευσης και πολλούς άλλους.

Όλα αυτά βέβαια απαιτούν κονδύλια που καμία υπηρεσία δεν είναι διατεθειμένη να ξοδέψει για κάτι που στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε πρωτόγονη κατάσταση. Κανείς δε δίνει σημασία στα παραδείγματα που αστυνομικός πυροβολεί για προσωπικούς λόγους, στρατιωτικός σκοτώνει τη γυναίκα και τα παιδιά του με το υπηρεσιακό του ή καθηγητές λυκείων ξεσπάνε, για να εκφραστούμε κοσμίως, στους μαθητές τους. Όσο και να τιμωρούνται οι δημόσιοι λειτουργοί που ασκούν βία, κάθε μέρα το σύστημα θα γεννά καινούργιους.

Ως γνωστόν οι οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι υποχρεωτικές. Τελείται όμως περιττή παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας όταν για να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα πρέπει να γίνει καταγγελία από πολίτη σε όργανο της Ε.Ε. τις περισσότερες φορές δικαστήριο.

Όσο βρίσκουμε στοιχεία θα τα παρουσιάζουμε χωρίς να μας ενδιαφέρει καθόλου αν το πρόσφατο περιστατικό στο Α.Τ. Ομονοίας έχει ήδη ξεχαστεί.

ΒΡΗΚΑΜΕ
Παρουσιάζει ενδιαφέρον δελτίου τύπου από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. (Ήδη από 12-11-2002) Μάθαμε για σχέδιο νόμου "Οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς και εκπαίδευσή τους σε αυτά" που εισηγήθηκε το Υ.Δ.Τ. στη Βουλή. (Πλήρες κείμενο http://www.ydt.gr/main/Article.jsp?ArticleID=17600)
Μεταξύ άλλων διαβάζουμε:
«Το Σχέδιο Νόμου συντάχθηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με τη συμμετοχή Εισαγγελέων, Καθηγητών Πανεπιστημίου και Αξιωματικών της Αστυνομίας.....

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
Προϋποθέσεις Οπλοφορίας
Χρήση όπλων
Εκπαίδευση
Αυστηρός έλεγχος - Ποινικές Κυρώσεις
1. Προϋποθέσεις Οπλοφορίας
Καθιερώνεται έλεγχος καταλληλότητας των αστυνομικών για οπλοφορία.
Καθιερώνεται, μαζί με τον έλεγχο της φυσικής, για πρώτη φορά και ο έλεγχος της ψυχικής καταλληλότητας των αστυνομικών από Επιτροπή Ψυχολόγων και Ψυχιάτρων. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η τήρηση της διαδικασίας αυτής συνιστώνται τρεις νέες οργανικές θέσεις ψυχιάτρων και πενήντα πέντε νέες θέσεις ψυχολόγων της Αστυνομίας, για την στελέχωση της Υγειονομικής Υπηρεσίας και των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας με επαρκές και κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για τον έλεγχο της καταλληλότητας των αστυνομικών για οπλοφορία και την ψυχολογική υποστήριξή τους.
Με μεταβατικές διατάξεις, προβλέπεται διαδικασία υποβολής σε έλεγχο καταλληλότητας (ψυχοτεχνικές δοκιμασίες) όλων των αστυνομικών που ήδη υπηρετούν, μέσα σε μια πενταετία, ώστε να αποκλεισθούν οι μη κατάλληλοι προς τούτο.
Επίσης, προβλέπονται ρητά οι υπηρεσιακές καταστάσεις στις οποίες ο Αστυνομικός δεν δικαιούται να οπλοφορεί (υπηρεσίες γραφείου, μόνιμη διαθεσιμότητα, μακρά αναρρωτική άδεια, διαθεσιμότητα, αργία με πρόσκαιρη παύση, αργία με απόλυση).
Τέλος ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι αστυνομικοί επιτρέπεται να κατέχουν και να φέρουν ιδιωτικό ατομικό όπλο. Ειδικότερα, απαιτείται για το ιδιωτικό όπλο, άδεια αγοράς και άδεια κατοχής και οπλοφορίας και τίθενται γι΄ αυτό, οι ίδιοι περιορισμοί που ισχύουν και για τον υπηρεσιακό ατομικό οπλισμό.»

Παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον η έκθεση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Δημοσιεύθηκε 20-11-2002 μετά από επισκέψεις σε αστυνομικά καταστήματα. http://www.ydt.gr/main/Article.jsp?ArticleID=17620


ΑΚΟΜΑ:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Διακρατικό Ευρωπαϊκό σεμινάριο«Asylumatthe External Bordersof EU”, που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το ΕΣΠ,στο οποίο παρουσίασε τα αποτελέσματα της δράσης «Ψυχολογική Υποστήριξη σε αστυνομικούς τμημάτων ασύλου» στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΓΩ. (http://www.gcr.gr/default.asp?pid=27&la=1)

Σας διαβεβαιώνουμε ότι μπορείτε να σερφάρετε στο διαδίκτυο και να βρείτε απαντήσεις που θα σας κάνουν να τρίβετε τα μάτια. Στην Ελλάδα τα έχουμε όλα, τίποτα δε βλέπουμε, τίποτα δεν εφαρμόζεται.

Μετά τιμής
Δημήτρης Τσακαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: